'Nederland doet te weinig aan staatssteun'

Nederland benut de mogelijkheden voor staatssteun te weinig. Dat zegt EU-topambtenaar Gert Jan Koopman

donderdag in het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Koopman is verantwoordelijk voor staatssteuncontrole bij de Europese Commissie.

Volgens hem stemt Nederland de staatssteunregelingen niet goed af met de EU. Daardoor zijn ze vaak illegaal. De Britten en de Fransen doen dat volgens hem beter.

Anders dan vaak wordt gedacht, is de EU niet mordicus tegen overheidssteun aan het bedrijfsleven. Zolang het de markt maar niet ontwricht, is veel mogelijk, zegt Koopman. Europa ziet staatssteun zelfs als middel om innovatieve bedrijven een steun in de rug te geven.

SNS

Donderdag verscheen in het onderzoeksrapport over de nationalisatie van SNS Reaal dezelde kritiek. "Wacht niet te lang met het zoeken van contact op hogere niveaus", is de aanbeveling aan het ministerie van Financiën.

Tegelijkertijd vragen Groningse ondernemers en vakbonden aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) om de portemonnee te trekken voor het failliete aluminiumbedrijf Aldel uit Delfzijl.

Zij hebben een plan opgesteld waarmee de aluminiumsmelter een doorstart kan maken, maar Kamp noemt dat "geen reële optie". De bewindsman vreest dat hij met een financiële injectie ongeoorloofde staatssteun geeft.

Door: ANP/NU.nl

http://www.nu.nl/economie/3683120/nederland-doet-weinig-staatssteun.html

Leave your comments
Comments
  • No comments found